Kinderboekenweek 2019: reis mee!

De Kinderboekenweek staat voor de deur! Van 2 t/m 13 oktober is het op school, in de bibliotheek en in de (kinder)boekenwinkel één groot boekenfestijn. Het thema van dit jaar is Reis mee! en daarom zetten we de leukste boeken over reizen en voertuigen voor je op een rij en hebben we allerlei gratis extra (les)materiaal bij kerntitels ontwikkeld. Voor iedere groep en elk leesniveau op de basisschool is er wel een goed boek te vinden over reizen en vervoersmiddelen. We zetten alvast 4 kerntitels op een rijtje. Leuk om samen met je leerlingen te lezen! Zo maak je van de leukste leesweek van het jaar een groot succes. Heel veel leesplezier!

Uitgelicht: titels met extra, gratis werkbladen! 

Groep 1 en 2 

Samenlezen met kleuters over op reis gaan: dat kan met dit leuke boekje hoe ga ik op reis?

Groep 3 

Het boek Op reis met de klas past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek. De klas van Lot gaat op stap, maar haar paard Ot moet ook mee! Hoe gaan ze dat doen? Lees het boek met je hele klas en download meteen het gratis werkblad dat erbij hoort.

Op avontuur, dat hoort ook bij reizen. In Vandaag ben ik ridder gaan kinderen op avontuur in verschillende korte verhalen. Leuk voor in de klas! Download dan meteen het werkblad ‘Maak je eigen kasteel’ en knutselen maar!

Lees de kerntitel De Droomreis van neef Karel en bekijk alle leuke, gratis extra's bij deze klassieker! 

App Augmented Reality

Download de app, luister naar het voorleesverhaal en beleef het boek De droomreis van neef Karel met bewegend beeld en geluid. Ook kun je naar het geanimeerde filmpje van het boek kijken en naar een filmpje over de makers voor extra leesplezier!

Boekentips voor groep 1 & 2

Pech onderweg

Jozua Douglas, Tosca Menten
5

De fiets

Willewete
Lucas Arnoldussen
0

Boekentips voor Groep 3 & 4

Boekentips voor Groep 5 & 6

Pech onderweg

Jozua Douglas, Tosca Menten
5

Boekentips voor Groep 7 & 8

Extra materiaal voor groep 1 & 2

Extra materiaal voor groep 3 & 4

Extra materiaal voor groep 5 & 6

Extra materiaal voor groep 7 & 8

Uitgelicht: titels met extra, gratis werkbladen! 

Groep 4 

Samen met haar paard Ot gaat Lot op stap. Met al die sneeuw en wind is het best eng. Als dat maar goed afloopt …Dit boek is bijna echt gebeurd gaat over spannende avonturen in de sneeuw en is geschikt om voor te lezen of om kinderen zelf te laten lezen in groep 4. Download ook het werkblad dat erbij hoort. Zo kunnen je leerlingen nog fijn door puzzelen.

In Bange bol en dappere Hop moet Bol op een dag noodgedwongen alleen op pad, want hij gaat op zoek naar Hop. Volg hem op zijn reis en ontdek welke enge dieren hij onderweg tegenkomt … Dit is een toneelleesboek, dus leerlingen kunnen dit boek met meerderen samen lezen! Met extra werkblad om met je leerlingen te maken.

Groep 5 en 6 

Op reis in een onderzeeër: hoe leuk is dat? In Otto’s ongelofelijke onderzeeër heeft Opa Otto zelf een onderzeeër gebouwd en Jonas mag mee. Maar wil hij dat wel? Je leest het in deze avontuurlijke strip. Download het gratis werkblad en laat je leerlingen zelf een strip tekenen!

In Niet bijten! Is Henri samen met zijn vader op Bonaire. Henri’s vader is fotograaf en is daar druk aan het werk. Totdat hij struikelt over een steen en Henri in moet vallen als fotograaf. Hij gaat op pad en achter de wilde beesten aan. Als dat geen avontuur is … Download het werkblad dat erbij hoort en bespreek samen met je leerlingen het boek op die manier. 

Groep 7 en 8 

Op safari in de stad. Wist je dat bomen een eigen taal hebben? Dat wespen papier maken en kikkers uit hun vel springen? Ook als je in de stad woont, heb je miljoenen bijzondere natuurburen! Ga mee op safari en leer ze kennen. Doe meteen de woordzoeker die je erbij kunt downloaden met je klas!

Ben Benieuwd moet een spreekbeurt houden, maar het schiet niet op met de voorbereiding. Ben zet liever zijn bouwpakket van een raket in elkaar. De raket wordt erg groot en doet het echt! Ben vliegt door het heelal, door een ruimtelus. Waar komt hij terecht? Je leest het in Ben Benieuwd en de Ruimtelus. Met het gratis werkblad bespreek je meteen het boek met je hele klas op een leuke manier.

Onze vaste vlogger en kinderboekenschrijver Jorgen Hofmans

maakte vier vlogs voor in de Kinderboekenweek! Voor elke bouw een eigen vlog. Bekijk ze hier en doe inspiratie op! 

Vlog voor groep 1 & 2 

Vlog voor groep 3 & 4 

Vlog voor groep 5 & 6 

Vlog voor groep 7 & 8