Schoolbibliotheek

Bieb inrichten moeilijk? Niet met een kleurindeling!

7 april 2021

Je hebt een prachtige biebcollectie (of je bent bezig er een op te bouwen) en de schoolbiebruimte is gezellig ingericht. Alleen: hoe richt je de collectie boeken nu zo handig mogelijk in zodat je leerlingen eenvoudig hun weg vinden in de schoolbieb? Land van Lezen helpt je op weg met een handige indeling. Een eenvoudige manier om je collectie in te delen, is werken met kleuren. Je kunt er voor kiezen om de boeken die leesniveau-gebonden zijn (kleuters, groep 3 en groep 4) in (de buurt van) de klas te houden. Zet je ze toch in de schoolbibliotheek, geef er dan een aparte kleuraanduiding aan.

Je kunt de collectie opdelen in een aantal genres. Maar: het fijne van boeken is dat je eenzelfde boek op vele manieren en voor meerdere doelgroepen kunt gebruiken! Dat maakt indelen van een bibliotheek er echter niet gemakkelijker op. 

Stickers en kleuren 

Boeken kunnen in verschillende categorieën vallen. Denk bijvoorbeeld aan prentenboeken op rijm, met weetjes over dieren. Zet je dit boek bij versjes en poëzie, of bij de prentenboeken, óf bij de non-fictie boeken? Het eenvoudigst is om 3 kleuren stickers op het boek te plakken, zo is het in de kast vindbaar op alle categorieën.
Je kunt een boek voorlezen in de lagere groepen, terwijl je de titel ook als zelfleesboek kunt inzetten bij een hogere groep. Het meest praktisch is om een beperkte selectie van het boek te stickeren als voorleesboek.

Plak niet te veel (niet meer dan 3) categorieën op een boek. Leeftijds- of groepsindeling in de belangrijkste. Plaats de kleurcodering helemaal onderaan op de rug van het boek.
Voor zwakkere lezers geldt de AVI-indeling iets anders dan in de kolommen aangegeven.

Nog meer tips om je bieb aantrekkelijk en overzichtelijk in te delen!

  • Houd de kasten opgeruimd. Durf boeken ook af te schrijven en weg te doen
  • Vul de planken helemaal, voorkom dat er veel lege plekken ontstaan
  • Schuif de boeken naar de voorkant van de boekenplank: hoe zichtbaarder de boeken, hoe aantrekkelijker om er eens in te neuzen.
  • Plaats nieuwe of opvallende titels op ooghoogte
  • Als je boeken stapelt, leg dan niet meer dan vijf exemplaren op elkaar
  • Plaats ook een aantal titels frontaal

Er zijn nog geen reacties.