In de klas

Bijna vakantie(lezen)!

25 juni 2019

Ze was bijna biologie gaan studeren, maar op het allerlaatste moment bedacht ze zich. Ze koos voor de studie Nederlands in Nijmegen, en volgde daarna op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht de opleiding Docentschap Literaire Vorming. Nu werkt ze als programmacoördinator voortgezet onderwijs bij Bibliotheek Gelderland-Zuid in Nijmegen, schrijft ze korte verhalen en gedichten voor kinderen én blogt ze sinds vandaag voor Land van Lezen! Maak kennis met Linda Vogelesang

Ik tel de weken en de dagen: nog even en het is vakantie! De bestemming is vastgelegd en geboekt. De auto is voor een (hopelijk!) laatste mankementje naar de garage. Voor koffers pakken is het nog te vroeg, maar er is één tas die zich al begint te vullen: mijn boekentas. In de praktijk is hij nog leeg, maar in gedachten puilt hij uit met titels die ik al tijden wil lezen.

Omdat ik sinds januari als programmacoördinator voortgezet onderwijs bij bibliotheek Gelderland-Zuid ben gaan werken, zijn het vooral young adult- en lezen-voor-de-lijst-boeken. Maar als kinderboekenschrijfster én kinderboekenleesfanaat schreeuwen ook boeken voor de basisschoolleeftijd om aandacht.

Collega’s van de bibliotheek en de eigenares van de Nijmeegse kinderboekwinkel geven me steeds nieuwe leestips. En luister ik naar De Grote Vriendelijke Podcast (een aanrader!) van kinderboekenrecensenten Bas Maliepaard en Jaap Friso, dan groeit de stapel weer een aantal centimeters. Misschien moet ik niet één maar twee boekentassen meenemen? Of kan ik niet drie maar vier weken op vakantie?

Het doet me denken aan de lange, warme, plakkerige reizen naar het zuiden die ik vroeger met mijn twee zussen op de achterbank van de auto doorbracht. We lazen boek na boek na boek. Kilometerlezen avant la lettre! Onze moeder las urenlang voor (Het kleine huis op de prairie bijvoorbeeld), en zelf doken we vaak zo diep in een boek, dat onze vader gepikeerd vroeg of we niet even naar het prachtige landschap buiten zouden willen kijken.

Het doet me ook denken aan Cultura in Ede, waar ik tot voor kort werkte. Elk bibliotheeklid mag daar dertig boeken tegelijk lenen. Stel dat je de ouders bent van 5 kinderen (niet ongewoon in Ede) en je naast alle boekentassen ook nog wat kleren mee zou willen nemen in de achterbak …

Een luxeprobleem, als ik denk aan de grote groep kinderen die op school wél, maar door hun ouders niet gestimuleerd worden om te lezen. Hoe zou het hen deze vakantie vergaan? Komen ze het nieuwe schooljaar met een zomerleesdip terug? Of lezen ze wél, dankzij alle prachtige initiatieven om tijdens de zomervakantie vooral door te gaan met lezen? De Vakantiebieb-app van de bibliotheken, Zomerlezen van Uitgeverij Zwijsen, Vakantielezen van Stichting Lezen en de Zomerplacemats van Cubiss. Ik hoop dat al deze kinderen een enthousiaste leerkracht hebben die hen hierop wijst, zodat ook zij deze zomervakantie op reis kunnen naar de leukste, leerzaamste en avontuurlijkste vakantiebestemming die je maar kunt bedenken: Boekenland!

Linda Vogelesang, kinderboekenschrijfster en programmacoördinator bij Bibliotheek Gelderland-Zuid

PS: Pieker jij ook over een goede vulling van je vakantieboekentas? Vraag je leerlingen om leestips. Of vraag de bibliotheek of de (kinder)boekwinkel bij jou in de buurt om raad, zodat je in de vakantie het allerleukste voorleesboek kunt ontdekken, dat je meteen na de vakantie aan je nieuwe klas kunt voorlezen. Fijne vakantie!

Er zijn nog geen reacties.