Ouderbetrokkenheid

Bingo! Boek kwijt...of toch niet?

4 juni 2018

Lezen in de zomervakantie: de kinderen van Janna (moeder van 2) begonnen er wel héél enthousiast aan, met een gekke-plekken-bingo. En toen was er een boek kwijt... op welke gekke leesplek zou die titel nou toch liggen? 

(Foto:  dochter van Janna op weg naar een leesplek op een rots in Bretagne). 

Met boek op weg naar de gekke plek: rots in Bretagne

Ook hier op Land van lezen vind je een grappige Gekke-plekken-leesbingo. Downloaden voor je leerlingen (of kinderen thuis) kan hier

Vorig jaar kreeg onze oudste in de laatste week voor de grote vakantie een vakantiebingo mee. Bedoeling hiervan is dat er tijdens de vakantie doorgelezen gaat worden. Dit om het bekende ‘zomerverval’ tegen te gaan. De vakantiebingo zag er gezellig uit: een gekleurd vel met wel 25 vakjes met bijzondere en gekke plekken om te lezen: op de trap, met een zaklamp, maar ook buiten: op de schommel, in een tent. Onze oudste ging voortvarend te werk. Gewapend met een kookwekker (15 minuten!) toog ze de eerste vakantiedag richting achtertuin om daar ‘in de speeltuin’ onder ons duikelrek te starten met de bingo.

Razend tempo 

En ook de dagen erna werd er flink gelezen. De gekke plekken werden in razend tempo afgestreept. Vooral het lezen op het toilet werd giechelig als ‘Supergrappig!!!’ bestempeld. Hoewel ik me kan voorstellen dat het ongetwijfeld zeer ontspannen kan zijn, heb ik er, vooral vanuit hygiënisch oogpunt, weinig mee. Bij toiletten van vrienden durf ik meestal geen moppenboek aan te raken. Ook blijf ik ver van beduimelde tijdschriften en lege wc-rolletjes. Mijn enige guilty pleasure betreft het doorsnuffelen van wc-kalenders: ik móét gewoon even kijken wie er wel en niet op staan, checken of ze mijn verjaardag niet zijn vergeten en zien welk plaatje er bij ‘mijn maand’ staat.

Speurtocht 

Met het voorbijgaan van de vakantiedagen, raakte de vakantiebingokaart voller en voller. In de laatste week van de vakantie moesten de boeken weer terug naar de bieb. Ze hadden zelfs de gekke plek ‘lezen op een berg’ (lees: rots in Bretagne) overleefd. Tenminste, de 5 boeken die ik kon vinden, het 6e boek was in geen velden of wegen te bekennen, en dat was niet eens in Frankrijk geweest! Overal werd gezocht, de kamer van de oudste werd omgekeerd, geen boek! Er zat niets anders op dan met de bingokaart in de hand te gaan speuren op ‘de gekke plekken’. Maar ook die speurtocht leverde weinig op. We moesten bij de bibliotheek op gaan biechten dat we een boek kwijt waren. Zou ik die vakantiebingokaart nog de schuld kunnen geven?

Gekke-plekken-moe  

En toen stond daar ineens oma voor de deur: de kinderen hadden er in de laatste vakantieweek gelogeerd en opa was bij het stofzuigen ineens een boek onder het bed tegengekomen. Hét verloren gewaande boek. “Ja,” verklaarde onze oudste, “er was nog één vakje open en daarbij mocht je zelf kiezen wat je wilde doen. Bij opa en oma heb ik toen gewoon in mijn bed liggen lezen!” Bingo! Mijn kind was gekke-plekken-moe! Een gevoel dat mij na zes weken meestal ook bekruipt. Na een heerlijke vakantie was het nu weer tijd voor een poosje lekker gewóón!

Er zijn nog geen reacties.