Schoolbibliotheek

De schoolbieb: meer dan een stapel boeken

12 april 2021

Het is een wens van veel basisscholen: een fijne schoolbieb. Want wat is de beste stimulans om te (blijven) lezen? Plezier in lezen! Een gezellig ingerichte ruimte met een flinke kinderboekencollectie en mooie sfeermakers maakt het verschil. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Wij helpen je op weg!
 

Het oog wil ook wat

Een goedgevulde schoolbieb is het ideale startpunt voor leesbevordering op school. Maar met alleen een verzameling boeken ben je er nog niet. Het oog wil ook wat. Bedenk maar eens hoe een boekhandel is ingericht om jou te verleiden tot een aanschaf om te gaan lezen. De boeken liggen er uitnodigend op tafels en staan frontaal in de kasten. Er zijn top 10-planken, koopjeshoeken en aanbevelingen in de vorm van recensies en posters. En vaak staan er ook wat fijne stoelen, zodat je rustig een stukje kunt lezen om te ‘proeven’ of een boek echt bij je past.

Alleen een verzameling kinderboeken is dus niet genoeg. Maar dat wil niet zeggen dat de inrichting van een schoolbieb ingewikkeld is. En je hebt er ook geen groot budget voor nodig. Een paar boekenkasten zijn natuurlijk geen overbodige luxe. En ook enkele tafels komen goed van pas. Maar verder maak je de inrichting al aantrekkelijker met heel eenvoudige middelen. Meer dan papier, boekensteuntjes, kistjes, stickers en... fantasie is eigenlijk niet nodig!  

Kijk eens bij onze gratis materialen die je kunt gebruiken om de schoolbieb levendiger te maken. Zo kun je een stapeltje De Grote-Gekke-plekken-bingo neerleggen voor de leerlingen. Of deel boekenleggers uit die je leerlingen zelf naar eigen smaak kunnen inkleuren. Deel in je klas de boekpromotie-blaadjes uit, zodat kinderen elkaar laten weten welke boeken zij gelezen hebben en aanbevelen. Leerlingen kunnen ook een boekenverlanglijstje invullen, zodat je kunt zien welke titels je eventueel nog kunt aanschaffen voor je bieb, of dat de gewenste boeken op de plank staan. 

Er zijn nog geen reacties.