Schoolbibliotheek

De schoolbieb op orde: zo doe je dat

10 maart 2020

De Raad voor Cultuur en de Onderwijsraad hebben in 2020 een adviesrapport* uitgebracht om de leesprestaties van kinderen en jongeren in Nederland te verbeteren. Eén van de adviezen luidt: ‘Zorg voor een rijk leesaanbod’.

Boekenkast in schoolbieb: voor en ná de schoolbiebscan

Dat kan met een goed gevulde bibliotheek. Toegang tot veel verschillende mooie boeken: dát is waar leesbevordering mee valt of staat.De schoolbieb op orde hebben (of krijgen) is een mooi begin om te bepalen of jouw school genoeg leesaanbod heeft, of dat de collectie nog aanvulling behoeft. Een klus die misschien niet meteen geklaard is (en waar je best tegenop kunt zien, want: chaos, tijdgebrek, geen overzicht of een gebrekkige collectie. Geen nood. Wij gaan je helpen! 

Download en print het werkblad 'Aan de slag met je schoolbieb

Vul voor je begint met het opruimen en scannen van de schoolbieb eerst dit werkblad in. Het geeft je houvast bij het maken van keuzes. Wat is het doel van jullie schoolbieb? En wat is jullie missie? 

Werkblad: zelf aan de slag met je schoolbieb

Zelf aan de slag met de Schoolbiebscan - tips 

  • Zorg voor je gaat scannen voor een goede wifi-verbinding, lege dozen of tassen en een gezellige groep leerlingen of collega’s die helpen.
  • ­ Weet je even niet meer hoe het scannen met je mobiel praktisch in zijn werk gaat? Check dan de beknopte uitleg hierover op landvanlezen.nl/biebscanpraktisch.
  • ­ Wees niet bang dat je blijft zitten met lege planken: durf boeken weg te doen. Je biebcollectie knapt er uiteindelijk echt van op.
  • ­ Zie je aan een uitleenkaart dat een boek nog heel veel wordt gelezen? Laat het dan staan of kijk of je een nieuwere uitgave kunt aanschaffen.
  • ­ Aan de Schoolbiebscan is nog geen uitleensysteem gekoppeld. Mocht je handig zijn met Excel, dan kun je het boekenoverzicht natuurlijk exporteren en een kolom 'uitgeleend’ toevoegen.
  • ­ Moeite met het handig indelen van de bieb? Kijk dan eens naar een eenvoudige kleurenindeling. Je vindt een voorbeeld op landvanlezen.nl/kleurindelingschema.

Toch liever dat Land van Lezen de klus komt klaren? Dat kan ook! 

Wil je toch liever dat een van onze schoolbiebexperts langskomt om al het werk uit handen te nemen? Dat kan natuurlijk ook. Je kunt ook vrijblijvend het aanmeldformulier invullen. Dan nemen wij (zonder ergens aan vast te zitten!) telefonisch contact met je op voor meer uitleg en informatie.

*Benieuwd naar het adviesrapport en de aanbevelingen van de Raad voor Cultuur en de Onderwijsraad? Dat lees je hier. 

Er zijn nog geen reacties.