In de klas

Els van Egeraat staat illustraties af aan Literatuurmuseum

28 juni 2019

Els van Egeraat heeft inmiddels een groot aantal kinderboeken van prachtige illustraties voorzien. Een groot deel van haar collectie staat ze af aan het Literatuurmuseum in Den Haag, maar een paar illustraties houdt ze zelf. Wil je weten waarom? Lees dan snel verder! 

Tekende je als kind al graag?                                                                                                          Natekenen uit de Tina: Peggy was mijn favoriet, maar ook vanuit mijn eigen fantasie. En die had ik in overvloed. Ik heb altijd veel kinderboeken gelezen: woensdagmiddag voorleesmiddag in de bieb in de Gevangenpoort was dat toen nog. Met een boekenbon naar de boekenwinkel: een feest!

Hoe kom je op ideeën voor je illustraties?                                                                                   Het fijne van illustreren is dat je geen onderwerp hoeft te verzinnen: dat heeft de schrijver of schrijfster al gedaan. Ik hoef alleen maar het verhaal te lezen en de beelden in mijn hoofd op papier zetten. De wereld om me heen is mijn inspiratiebron: honden en mensen op straat, de natuur en dan vooral de zee en de wolken: ik kijk altijd heel goed om me heen, dat gaat vanzelf.

Hoe voelt het om een deel van je collectie af te staan aan het Literatuurmuseum?     Het voelt heel goed: mijn tekenkasten puilden uit van alle tekeningen! Nu weet ik dat ze goed verzorgd opgeborgen zijn.

Welke illustratie(s) kon je écht niet weg doen?                                                            De pet van jet en Pip is sip. Mijn aller, allereerste boek: De reus uit zee van Michael Morpurgo voor uitgeverij Ploegsma. En de tekeningen waar mijn ouders en mijn broer op staan, omdat ze er niet meer zijn (haar vader staat bijvoorbeeld links op de cover hiernaast). Ook de illustraties waar ik onze, toen nog kleine zoon, en honden op getekend heb wil ik zelf bewaren voor later.

Heb je een tip voor kinderen die later zelf illustrator willen worden?                                    Veel lezen en daar vooral veel plezier aan beleven. En heel veel tekenen natuurlijk! Ook als het niet helemaal lukt, doorzetten en blijven oefenen. Ik leer ook nog elke dag en vind het nog steeds heerlijk om te doen!

Nieuwsgierig naar de illustraties van Els? Haar boeken bestel je eenvoudig in onze webshop

Er zijn nog geen reacties.