Passend onderwijs

Extra uitdaging voor jonge lezers: Bolleboos!

22 november 2018

De serie Bolleboos is bestemd voor kinderen vanaf 6 jaar die hun leesvaardigheid zeer snel ontwikkelen, de échte leesbollebozen dus. Boeken voor oudere kinderen sluiten meestal niet aan bij de belevingswereld van jongere kinderen, of ze zijn inhoudelijk te moeilijk. Maar boeken voor hun eigen leeftijd zijn vaak te makkelijk om te lezen. De verhalen in de Bolleboosboeken zijn langer en hebben een hoger AVI niveau dan de meeste boeken voor beginnende lezers. 

• Dikke boeken voor snelle lezers van 6-9 jaar

• Hogere AVI-niveaus

• Toegankelijke verhalen 

• Sluit aan bij de belevingswereld van jonge lezers

Bekijk ook het filmpje van kinderboekenschrijfster Annemarie Bon. Deze auteur schreef onder andere Op avontuur met oma , een van de titels uit de Bolleboos-serie.

Verrijkingsmateriaal

Ook voor de Bolleboos boeken heeft Land van Lezen extra materialen. Zoek via het slimme boekenfilter naar de Bolleboos-titels en bekijk welke extra materialen zijn toegevoegd. 

De biggenroof

Een Bolleboos boek voor de groepen 3, 4 en 5 op AVI niveau M5. Havik en Duna zwerven samen door het land. Als ze in een stad komen, horen ze van de biggenroof. Dat is een wedstrijd die de graaf van Kruik heeft bedacht. De deelnemers moeten een big vangen. De wedstrijd duurt een dag en een nacht. Alle deelnemers krijgen eten van de graaf. Als Havik en Duna dat horen, besluiten ze om mee te doen. Maar het is niet makkelijk om de big te vangen. En is de graaf van Kruik eigenlijk wel te vertrouwen?

 

De schat van Wortelgat

Een Bolleboos boek voor de groepen 3, 4 en 5 op AVI niveau M5. Luuk en Marit spelen altijd in het Wortelbos. Net als alle kinderen uit het dorp Wortelgat. Het is er superleuk. Maar er moet een nieuwe weg komen. Dwars door het bos! De bomen worden omgehakt. Dat mag toch niet? Wat moeten de kinderen van Wortelgat doen?

 

Opa Appel is de beste!

Een Bolleboos boek voor de groepen 3, 4 en 5 op AVI niveau E5. Jarin woont samen met zijn opa in een oud kasteel. Opa kan ontzettend goed schilderen. Mensen betalen veel geld voor zijn schilderijen. Maar op een dag wordt opa door de politie opgepakt. Hij heeft schilderijen vervalst en dat mag niet. Misschien moet opa jarenlang de gevangenis in! Wat nu?

 

 

De geheime gang

Een Bolleboos boek voor de groepen 3, 4 en 5 op AVI niveau E5. Koot en Fee maken samen een schoolkrant. Dan krijgt Koot een raar bericht: onder de school is een tunnel. Daar maakten mensen in de Tweede Wereldoorlog een geheime krant. Niemand weet precies waar de ingang van de tunnel is. Koot en Fee gaan op onderzoek uit. Die avond blijven ze helemaal alleen op school. Of toch niet? Het lijkt wel alsof er nog iemand is...