In de klas

‘Je hoeft het niet allemaal zelf te bedenken’

29 oktober 2019

Al meer dan 30 jaar verdiept Caja Cazemier zich in de leefwereld van jongeren, eerst twaalf jaar lang als docent en mentor in het voortgezet onderwijs, later als schrijfster. In haar boeken snijdt ze herkenbare onderwerpen aan voor pubers. Land van Lezen interviewde Caja over haar boek Brugkidz en vroeg haar naar tips voor achtstegroepers die naar de brugklas gaan!

Waarom heb je ervoor gekozen om over de brugklas te schrijven?

Ik werd door Zwijsen benaderd om een toneelleesboek te schrijven voor de leesserie estafette groep 8. Ik wist niet zo goed wat een toneelleesboek was, maar na een uitleg werd ik meteen enthousiast! Wel moest ik nog een onderwerp bedenken. Dat vond ik moeilijk, want normaal schrijf ik voor kinderen op de middelbare school. Toen kwam mijn man met het idee om over de brugklas te schrijven. Dit is natuurlijk een onderwerp dat heel goed aansluit bij de belevingswereld van kinderen in groep 8.  

Wat wil je met Brugkidz bereiken?

Kinderen kennen de wereld van de brugklas niet en met mijn boek wil ik duidelijk maken wat hen te wachten staat. Brugkidz geeft kinderen daar dus een beter idee over. Ik vind het heel belangrijk dat mijn boeken geloofwaardig zijn. Dat werk ik dus ook altijd goed uit.

Welke voordelen heeft een toneelleesboek?

Toneellezen is een leuke manier om kennis te maken met de brugklas, vooral voor kinderen die moeite hebben met lezen. Ik heb zelf twee zonen met dyslexie. Ik wou dat ik dit had gehad voor mijn jongens. Met name mijn jongste had zo’n hekel aan lezen! Elk boek heeft zoveel tekst en als je dyslexie hebt kun je daar zo tegenop zien. Ik had dit heel graag willen doen met hem. Daarom vond ik het ook zo leuk om een toneelleesboek te schrijven. Door de dialogen kun je er samen iets leuks van maken. Ook creëert het samen lezen de gelegenheid om vragen te stellen.

Vond je het zelf spannend om naar de brugklas te gaan?

Ik weet nog wel dat ik het spannend vond om naar de brugklas te gaan ja. Ik was niet alleen, er was een vriendinnetje dat meeging, maar veel van mijn klasgenootjes gingen naar een andere middelbare school. Maar mijn zus zat al op die school, dus dat beïnvloedde toch mijn schoolkeuze. Je moet vooral de school kiezen die jij het meest ziet zitten, dus niet kiezen om een broer of een zus of vrienden of vriendinnen. Jij moet elke dag naar die school toe, dus het is belangrijk dat jij enthousiast wordt van die school.

Heb je een tip voor kinderen die naar de brugklas gaan?

Zorg dat je leest over de brugklas, dat je informatie verzamelt. Wat ook een goede tip is voor als je het spannend vindt en zenuwachtig bent is dat je moet bedenken dat je niet de enige bent. Je kan gerust tegen anderen zeggen van ‘goh spannend hè!’ Dat haalt de spanning er een beetje af. En misschien een tip voor als je niet weet hoe je je moet gedragen: kijk gewoon wat anderen doen. Je hoeft het niet allemaal zelf te bedenken, je kunt het met elkaar doen. Iedereen snapt dat je niet alles weet, dat het zoeken is in het begin en dat het lastig is.

Meer informatie over Brugkidz kun je hier vinden. Je kunt er ook een gratis lesbrief en ander gratis extra materiaal downloaden!

Er zijn nog geen reacties.