Schoolbibliotheek

Leesoffensief: begin met een goedgevulde schoolbieb

1 maart 2021

'Lezen is saai, lezen is niet leuk en lezen is ouderwets.' Misschien hoor je het als juf of meester vaker in je groep. Uit recent Nederlands onderzoek blijkt dat jongeren minder graag en minder goed lezen. Eén van de adviezen uit dit onderzoek luidt dan ook: zorg voor een rijk en breed leesaanbod. Dat begint bij een goedgevulde schoolbieb! 

De aanleiding voor het onderzoek vormde het vijfjaarlijkse internationale PISA-studie (Programme for International Student Assessment). Daaruit blijkt dat leerlingen minder leesvaardig zijn dan twintig jaar geleden. Jongeren lezen minder graag en minder goed, ze lezen minder vaak langere teksten en hun leesvaardigheid gaat achteruit.

Leesoffensief

Dat heeft gevolgen voor hun functioneren op school en in de samenleving – en uiteindelijk ook voor het functioneren van de samenleving. Wat moet er gebeuren om het lezen en de leesvaardigheid van jongeren te bevorderen? De Onderwijsraad en De Raad voor Cultuur stelden dat het vijf voor twaalf is en pleiten voor een leesoffensief. Dat houdt in: zorg voor een krachtig en samenhangend leesbeleid op school, investeer in een divers aanbod aan boeken én in de schoolbieb en zorg voor een stimulerende leescultuur. 

Diversiteit aan boeken: leesseries voor groepen 4 tot en met 8 

Leesplezier ontstaat als kinderen vrij kunnen lezen in boeken naar eigen keuze. Daarvoor moeten ze lekker kunnen grasduinen in een ruim aanbod boeken met eigentijdse thema’s. Met deze leesseries zit je helemaal goed: ieder pakket bevat 7 boeksoorten: van spannende verhalen tot informatieve boeken, en van toneelleesboeken tot moppen. En natuurlijk zijn de onderwerpen helemaal van nu. De titels zijn ook los aan te schaffen. Erg handig voor scholen: de titels / pakketten bestel je op rekening! 

Investeren in de schoolbieb: waar te beginnen? 

Uit onderzoek onder de doelgroep blijkt dat tijdgebrek voor veel scholen een behoorlijke drempel is om met de schoolbieb aan de slag te gaan. Wat we ook regelmatig horen: ‘Waar moet ik beginnen?’ Wij begrijpen die uitdaging als geen ander. Daarom helpen onze speciaal getrainde Schoolbiebscan-adviseurs scholen graag op weg. 

Een goedgevulde schoolbieb is het ideale startpunt voor leesbevordering op school. Met boeken over allerlei thema's, in allerlei genres, van allerlei schrijvers en illustratoren. Zo leren kinderen steeds beter waar ze van houden en wat ze graag lezen.

Met de Schoolbiebscan krijg je grip op de kinderboekencollectie van de schoolbieb. De Schoolbiebscan geeft advies op maat over nieuwe en actuele kinderboeken. Rekening houdend met de grootte van de school en de samenstelling van de groepen.

Vraag vrijblijvend meer informatie aan over de scan en profiteer van het speciale aanbod (tot 31 december 2020)

Door middel van een paar stappen brengt de Schoolbiebscan je huidige boekencollectie in kaart. Onze schoolbiebadviseur, Rebekka van Schelven, helpt je daarna graag bij het aanvullen van de collectie, met een deskundig advies op maat. Daarbij maakt zij gebruik van het volledige aanbod van Land van Lezen.
Er geldt een speciaal aanbod tot eind 2020. Rond de 600 scholen gingen al aan de slag met de scan! Meer informatie over de Schoolbiebscan lees je hier. Je zit met het aanvragen van meer informatie nergens aan vast! 

Voorbeeld uit de praktijk 

Kindcentrum Buitenrijck uit Rijswijk ging eerder aan de slag met het op orde brengen van de scoolbieb. Het verhaal hoe dat in zijn werk ging lees je hier. 

 

Er zijn nog geen reacties.