In de klas

Lestip: Boekenpraatjes

29 januari 2018

Met (voor)lezen in de klas zorgen we ervoor dat leerlingen hun woordenschat vergroten en meer kennis krijgen van verhaalstructuren en taal. Maar hoe haal je alles uit het (voor)leesmoment? Een goede oplossing is het boekenpraatje!

Hoe werkt het boekenpraatje?

Het boekenpraatje houdt in dat er er gezamenlijk een boek wordt (voor)gelezen, waar klassikaal over kan worden nagepraat. Het doel hiervan is om samen ongedwongen na te praten, zodat je van elkaar leert, zonder dat er antwoorden fout zijn. Belangrijk is dat de leraar hierbij in eerste instantie op de achtergrond blijft en de leerlingen het gesprek laat voeren. Vragen als 'waar gaat dit boek over?' en 'waarom?' zijn dooddoeners die je beter kunt vermijden, beter is: 'Vertel eens!' Laat kinderen gerust voor de hand liggende zaken vertellen, daaruit komen vanzelf nieuwe inzichten voort. Alles mag gezegd worden en laat kinderen ook hun mening geven wanneer ze het boek niet waarderen. Ook daar kunnen interessante discussies uit ontstaan.

Het boekenpraatje zorgt ervoor dat kinderen op zoek gaan naar de diepere betekenislagen van het boek en het zelf ontdekken, zonder dat de docent te veel stuurt. Bovendien leert het hen hoe je kunt lezen en zullen ze de patronen in boeken sneller herkennen. Meer concrete tips en voorstellen vind je in het boek Leespraat, geschreven door kinderboekenauteur, ex-leerkracht en leesbevorderingsexpert Aidan Chambers.

Tips en lesmateriaal vanuit Land van lezen

Vanuit Land van lezen hebben wij natuurlijk ook handige werkbladen die kunnen worden toegepast bij het boekenpraatje. Kinderen kunnen bijvoorbeeld tijdens het lezen een leesdagboek bijhouden, aan de hand waarvan ze kunnen vertellen in het boekenpraatje. Hier vind je het leesdagboek voor groep 4/5 en hier vind je het leesdagboek voor groep 6/7/8. Daarnaast kun je een boek dat goed werkt in de klas ook promoten bij je collega's, door middel van dit formulier. Natuurlijk kun je ook een leerling een boekbespreking laten houden en naar aanleiding daarvan een boekenpraatje organiseren! Een hulpmiddel voor het maken van een boekbespreking voor leerlingen vind je hier. Veel plezier met de boekenpraatjes!

Er zijn nog geen reacties.