Schoolbibliotheek

Merel de Vink blogt: bieb opbouwen op Curaçao

25 maart 2019

Toen ik vorige zomer een interview gaf voor de Krant van Lezen voor Land van Lezen (een initiatief van Uitgeverij Zwijsen) had ik niet kunnen vermoeden dat dit mij naar Curaçao zou leiden. En toch gebeurde dat!

Hoe het begon...

In het zomernummer van de Krant van Lezen stond een interview met mij over mijn werk dat ik voor basisscholen doe. Met mijn bedrijf Leesvink help ik scholen bij het opzetten van een succesvolle schoolbibliotheek. Een tijdje later kreeg ik een mail van Saskia Matthijsse, secretaris van de oudercommissie op een school op Curaçao. Zij had het interview met mij online op Land van Lezen gelezen en vroeg me of ik ook wat voor hen zou kunnen betekenen. Na een paar leuke skype-gesprekken trok ik de stoute schoenen aan, boekte een ticket en een mooi hotel en vertrok voor een week naar Curaçao.

De Johan van Walbeeckschool

Ik begon met een dagje relaxen op het strand bij het resort. Het was geen straf om in februari op het strand te liggen! De dag erna stond in het teken van mijn kennismaking met de Johan van Walbeeckschool in Willemstad. Ik werd hartelijk verwelkomd door Saskia, de vrijwillige bibliotheekdame Barbara en de directeur van de school: Rochelle Sanches-Koffie. We bekeken de bibliotheek die al flink was opgeknapt, met hulp van een architect die een nieuw ontwerp maakte voor het hergebruiken van de oude donkerhouten kasten. De kasten werden verzaagd tot mooie moderne kasten en wit geschilderd met gekleurde accenten. Eye-catcher van de bibliotheek is de achterwand waar kasten zijn gebouwd die geïnspireerd zijn op de bekende Handelskade in Willemstad. Dit zijn de gekleurde huizen die op elke ansichtkaart van Curaçao staan. Het eiland is trots op deze huizen; ze zijn dan ook werelderfgoed en staan op de lijst van Unesco.

We bespraken het leesonderwijs op het eiland. Daarin kwam vooral naar voren dat er op Curaçao van huis uit geen leescultuur is. De kinderen spreken vaak Papiaments thuis, dus hebben dan automatisch een achterstand in taalontwikkeling in het Nederlands. De Johan van Walbeeckschool is een zeer geliefde school. Het is een openbare school, en één van de vijf basisscholen die uitsluitend Nederlandstalig zijn. Het algehele taal– en leesniveau ligt op het eiland gemiddeld lager dan in Nederland.

Ik schrok even toen ik de methode zag waaruit de kinderen in groep 3 leren lezen. Ze lezen nog uit de eerste maan roos vis serie van Veilig leren lezen uit 1991. De boekencollectie daarentegen viel me best mee. Deels doneren ouders boeken aan school, soms wordt er een klein budget uitgetrokken voor nieuwe boeken, en af en toe ontvangt de school een schenking van organisaties als Biblionef. Maar al met al leverde dit geen consistente collectie op. De school heeft, zoals alle scholen op Curaçao, niet zomaar geld over om te investeren in nieuwe boeken en het inhuren van mijn expertise.

De oudercommissie heeft flink gelobbyd bij geldschieters om dit project mogelijk te maken. Dat is natuurlijk super fijn en dat gun ik ieder kind, in Nederland (waar ik ook nog regelmatig zeer achterhaalde boekencollecties tegenkom!) maar zeker ook op Curaçao, waar het bijna nog belangrijker is voor de kinderen om goede Nederlandstalige boeken te kunnen lezen die passen bij de huidige tijd en de leef- en belevingswereld van de kinderen. Het is op de ABC-eilanden een heel normale gang van zaken dat commerciële partijen geld aan scholen doneren voor speciale projecten. Want de nood op de eilanden is soms hoog: niet zelden moet er een keuze gemaakt worden tussen het aanschaffen van leermiddelen, of nieuw toiletpapier!

Na een intensieve dag van inventariseren, scannen, en stickeren met een flink aantal hulpouders was voor mij nu voor even de klus geklaard. De school gaat aan de slag met de leesenquête die ik hen heb verstrekt en ik ga een advies uitbrengen over de te leveren boeken. Daarna ga ik alle boeken voor hen bestellen, inpakken en laten verschepen naar Curaçao. Voor mij is dit ook een heel spannend project, zo overzees. Ik moet de boeken gaan afleveren in de Rotterdamse haven waar ze op transport gaan. Heel benieuwd hoe het verder gaat! Mijn missie om alle kinderen kennis te laten maken met mooie boeken is weer een stukje verder geslaagd….

Bekijk hier de vlog die ik maakte over mijn bezoek aan Curaçao: 

Er zijn nog geen reacties.