Schoolbibliotheek

"Wat is dit boek een pareltje zeg!"

16 juli 2019

Het leespanel leest:

Was de aarde vroeger plat?

"Deze mooie gedichtenbundel ontving ik voor het lezerspanel van Land van Lezen. In Was de aarde vroeger plat? Vragen die om versjes vragen beantwoorden Bette Westera en Sylvia Weve levensvragen van kinderen met versjes en illustraties. Ik houd van gedichtenbundels en ondertussen heb ik er al heel wat in mijn kast staan. En wat is dit boek een pareltje zeg! Verdient zeker een plekje in je kast of in je klas."

"De gedichtjes zijn informatief, humoristisch, filosofisch en scherpzinnig. De schrijfstijl en het taalgebruik in dit boek is zo mooi! Maar ook heel knap en prijzenswaardig hoe er in dichtvorm informatie wordt gegeven over de verschillende onderwerpen. En wat een geniaal idee om dit soort levensvragen van kinderen te ‘beantwoorden’ met een versje! Verwacht geen ‘letterlijke’ antwoorden op de vragen, de gedichten nodigen kinderen juist uit om zich te verwonderen, te prikkelen, te verrassen, te vermaken en om verder door te vragen.  Bijvoorbeeld in versje #30 Waar zijn de sterren overdag?"

‘Ik fantazie wat jij niet ziet:

een mannetje op de maan

Ik fantazie, ik fantazie…

Hij steekt de sterren aan

 

Ik fantazie wat jij niet ziet:

een mannetje en een vrouwtje

Ik fantazie, ik fantazie…

Met in hun hand een touwtje

 

Ik fantazie wat jij niet ziet:

en aan dat touwtje een ballon

Ik fantazie, ik fantazie…

Die blauwe is de aarde

en die gele is de zon

"Ik heb dit boek nog niet kunnen gebruiken in mijn klas i.v.m. de zomervakantie. Maar ik ga het boek zeker wel inzetten op school. Een erg mooie aanwinst voor de schoolbieb! En dit boek is op zoveel manieren in te zetten. Bijvoorbeeld in je poëzie-lessen, tijdens wereldoriëntatie en voor filosofielessen. Of gewoon om elke dag een versje uit voor te lezen. Want begin elke schooldag eens met een gedicht. De dag beginnen met een gedicht is heerlijk. Alle kinderen concentreren zich even op hetzelfde: op een vreemd, vrolijk of droevig gedicht waarover ze zich kunnen verwonderen, dat hen aanspreekt of waarin ze zich herkennen.

Kinderen houden van voorlezen; dat geldt niet alleen voor jonge maar ook voor oudere leerlingen. Voorlezen bevordert samenhorigheid. En wat ook heerlijk is: een gedicht is lekker kort. Dus elke dag een gedicht! En daar kun je deze gedichtbundel zeker heel goed voor gebruiken."

Marloes Thomassen, leerkracht groep 8 en leescoördinator St. Egbertusschool. 

Er zijn nog geen reacties.