'Alle boeken voelen een beetje als mijn kindjes.'

1 maart 2018

Door de weeks staat ze voor de klas en 's avonds schrijft ze. Ze is soms nog onzeker of ze het wel kan, zelf schrijven, maar daar is helemaal geen reden toe. Haar boek Enter the game zone (als je durft) staat namelijk op de Tiplijst van de Nederlandse Kinderjury! Land van lezen vroeg kinderboekenschrijfster Monique van Hest naar het schrijven in opdracht, haar lievelingsboeken en natuurlijk een schrijftip voor jonge schrijvers in spe.

Jouw boek Enter the game zone (als je durft) staat op de tiplijst van de Nederlandse Kinderjury 2018. Gefeliciteerd! Voelt dat als een extra waardering voor je werk?
Bedankt voor de felicitatie. Ik was blij verrast toen ik hoorde dat er drie boeken uit de serie Zoeklicht Dyslexie op de tiplijst staan. Dat een daarvan mijn eigen boek is, is gewoon een droom! Dit is pas mijn tweede boek, dus ik zie het als een bevestiging dat ik op de goede weg ben. Ik heb vorig jaar besloten om niet meer als projectleider aan boekenseries te werken, maar om ze zelf te gaan schrijven. Want daar word ik heel blij van. Ik ben alleen soms nog onzeker of ik het wel echt kan. Hierdoor heb ik daar iets minder twijfel over.

Hoe is het om een boek in opdracht te schrijven?
Ik denk stiekem dat ik een opdracht nodig heb om een boek af te maken. Boeken die ik vanuit mezelf start, heb ik nog nooit afgemaakt. Het is voor mij dus een stok achter de deur.
Werken in opdracht hoeft ook niet echt beperkend te zijn. Ik kreeg een thema, maar binnen dat thema had ik de vrijheid om er echt mijn eigen boek van te maken. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik van deze serie ook de projectleiding deed. Samen met de vormgeefster Natascha Frensch en de uitgeefster Anke Werke bedacht ik hoe de boeken eruit zouden zien. Dus wat dat betreft voelen alle boeken een beetje als mijn kindjes.

Is het schrijven anders/moeilijker omdat het om een Zoeklicht-boek gaat?
Ja en nee. De boeken zijn ontwikkelend samen met de doelgroep. We hebben namelijk veel met de doelgroep gesproken om te zien wat ze leuk en fijn vonden. Bij het bedenken van de serie hebben we daar naar gekeken. Maar je moet bijvoorbeeld rekening houden met het Avi-niveau van de kinderen, zonder door je knieën te gaan. In eerste instantie doe ik dat vanuit mijn gevoel en daarna schaaf ik bij. Bij mijn boek over games vond ik het moeilijk om Engelse termen te vermijden. Dat heb ik zoveel mogelijk gedaan, maar soms was het lastig. Waar het echt nodig was, hebben we de moeilijkere woorden behouden. Die zijn wel op een speciale lijst terechtgekomen.

Heb je een lievelingsboek? Bijv. een boek van vroeger dat je ouders of juf/meester aan je voorlas of dat je zelf graag las?
Ik heb niet één lievelingsboek, al bezit ik wel verschillende versies van Alice in Wonderland. Als kind hield ik van dramatische verhalen. Ik herinner me nog een boek over Beer Ligthart, die door een ongeluk blind werd. En Charlottes Web heb ik meerdere keren gelezen. De kinderboeken die ik nu aanschaf, grijpen me meestal vanwege de mooie illustraties of vormgeving. Denk aan Lampje, De Wonderlingen en Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum.

Heb je een bepaald schrijfritueel? Schrijf je bijvoorbeeld alleen ’s ochtends of ’s avonds? Of zijn er andere voorwaarden om het schrijven te laten lukken?
Een schrijfritueel heb ik nog niet echt. Door de week geef ik les, ’s avonds en in de weekenden schrijf ik. Soms zit ik in een flow en dan gaat het snel. Soms sluit ik me op in mijn werkkamer om me te onttrekken aan mijn gezin. In dat geval heb ik een harde deadline. Als dat niet het geval is, kun je me ook met de voeten omhoog op de bank aantreffen. Terwijl de rest van het gezin tv kijkt.

Heb je tips voor kinderen die zelf ook schrijver willen worden?
Schrijf! Denk niet dat je het niet kunt. Begin gewoon. En lees lekker veel verhalen, kijk naar films, wandel door de bossen, ga in bad liggen… Alles om mooie, interessante, gekke ideeën op te wekken.

Er zijn nog geen reacties.