(Boeken)tips voor vaderdag!

7 juni 2019

Vaderdag is dé dag om alle papa’s te verrassen. Met iets leuks of iets liefs. We zetten de beste tips voor je op een rij!

TIP 1!

Schrijf een gedicht! Dat klinkt ingewikkeld, maar dat hoeft helemaal niet. Maak bijvoorbeeld eens een haiku. Een haiku is een gedicht van drie regels. De eerste regel bestaat uit 5 lettergrepen, de tweede uit 7 en de derde telt er weer 5. Het aantal woorden per zin maakt niet uit. En rijmen? Dat is dus helemaal niet de bedoeling! Eitje toch?

TIP 2!

Hou jij niet zo van gedichtjes? Maak dan een filmpje! Vertel in het filmpje drie dingen die papa bijzonder maken. Of waarom papa een held is. Je kunt natuurlijk ook een rap opnemen. Hoe origineel is dat!

TIP 3!

Wil jij papa op Vaderdag liever een handje helpen? Leg je hand op papier en maak dan een omtrek met een potlood. Knip deze hand uit en gebruik hem om nog meer handen te maken! Op elke hand kun je nu een klusje schrijven die jij voor je vader kan doen.

Zoveel kinderen, zoveel papa’s. Maar waar te beginnen met het zoeken van leuke, bijpassende boeken voor je leerlingen? Nou, op Land van Lezen natuurlijk! We helpen je een handje met deze boekentip!

Klein wit visje en zijn papa 

Klein wit visje heeft een heleboel vriendjes. En allemaal hebben ze een fantastische papa: de ene is supersterk, de andere de allergrootste en weer een andere papa is keislim of reuzegrappig ... Natuurlijk is ook de papa van Klein wit visje ergens heel erg goed in. Een hartverwarmend boek voor kleine bewonderaars vanaf 2,5 jaar én hun papa's.

Hebben leerlingen in jouw klas hun vader verloren? Dan kan Vaderdag een vervelende dag zijn. Deze boekentips kunnen helpen om daar met hen over te praten. 

Mijn papa is een held 

Joost heeft verdriet omdat zijn vader is overleden. Zijn vader was een brandweerman. Hij beschouwt zijn vader als een held en probeert zich samen met zijn moeder door het leven te slaan. Dan krijgt zijn moeder bezoek van een nieuwe vriend. Niet zomaar een man. Het blijkt een weduwnaar te zijn, zijn vrouw en dochter zijn in een autobrand omgekomen. Joost vindt het niet leuk dat zijn moeder een nieuwe vriend heeft. Hij komt erachter dat zijn vader die man uit een brandende auto heeft gered, maar zijn vrouw en kind niet tijdig kon redden. Is zijn vader dan toch geen held? Joost heeft het er erg moeilijk mee.

Papa, hoor je me?

Polle praat tegen zijn vader. Hij vertelt dat zijn moeder een beetje moet huilen en dat zijn broer Dajo alleen op zijn kamer zit. Hij vertelt hoe zijn vader ziek werd en dat het net superlang stratego was. Polle denkt ook aan de leuke dingen die hij deed met zijn vader: naar de kermis gaan en schaatsen. Hij weet zeker dat zijn vader hem hoort...

Het kan moeilijk zijn om met jonge kinderen over de dood te praten. Daarom heeft Land van Lezen een aantal lesbrieven ontwikkeld om met leerlingen in de klas te praten over de dood en rouw. Je kunt de lesbrieven hier downloaden:  

 

Er zijn nog geen reacties.