'Ik hoop dat boeken wél gehamsterd worden'

23 maart 2020

Begin maart was ik een avond te gast op een school in mijn eigen wijk. Ik mocht daar mijn gedichten en verhalen voorlezen. En wat nog veel leuker was: ik mocht er luisteren naar de verhalen, gedichten en boeken die werden voorgelezen door twee andere schrijvers en door heel veel kinderen en hun ouders.

Een voorleesavond op school, hoe tof is dat! Dat zou elke school moeten doen! Voor mij was meteen duidelijk: daar zou mijn volgende blog over gaan. Maar toen kwam corona en gingen alle scholen dicht. De geweldige voorleesavond leek ineens een zoete droom uit een ver verleden.

Alles dicht? Hoe zorg je dat kinderen blijven lezen? 

Behalve de scholen sloten ook de bibliotheken hun deuren. Hoe zorg je dan toch dat kinderen blijven lezen? Hopelijk hebben veel kinderen thuis een goedgevulde boekenkast en mochten ze net voor de school sloot nog boeken meenemen uit de schoolbibliotheek. En gelukkig zijn de (kinder)boekwinkels en webshops open, waar de boeken naar ik hoop net zo gehamsterd worden als het wc-papier in de supermarkt.

Daarnaast leven we tegenwoordig gelukkig in een digitaal tijdperk. Kinderen die nog niet zelf kunnen lezen, kunnen kijken en luisteren naar digitale prentenboeken op Berenslim en WePboek. Op De Voorleeshoek leest Anouk prentenboeken voor. En opa en oma mogen misschien niet meer oppassen vanwege het corona-risico, maar ze lezen hun kleinkinderen vast graag een (prenten)boek voor via Facetime of Skype.

Boeken zoeken via De Boekenmatch! 

Iedereen die lid is van de bibliotheek kan volop e-books en luisterboeken lenen via de online bibliotheek, die je op een e-reader, tablet, telefoon of computer kunt lezen. En kinderen die het lastig vinden om een leuk boek te kiezen, worden geholpen door Boekenmatch van Land van Lezen. Of ze kunnen luisteren naar de Waanzinnige Podcast, waarin kinderen vertellen over hun favoriete boek.
 

#Ikleesthuis is trending

Hoe vervelend het corona-virus ook is, het leidt hier en daar tot originele en creatieve initiatieven. Zo introduceerde kinderboekenambassadeur Manon Sikkel de hashtag en challenge #ikleesthuis, dat meteen werd omarmd door het CPNB. Wie zoekt op deze hashtag vindt allerhande leestips van en voor kinderen en volwassenen. BiebLab plaatst op hun Youtube-kanaal elke dag een leuke activiteit die kinderen thuis kunnen uitvoeren. En mijn collega’s Kees en Joran maken als Biebboys elke dag een vlog waarmee ze kinderen op een leuke manier bezig én aan het lezen houden.

Er is nu volop... leestijd! 

Een paar maanden geleden bleek uit het PISA-onderzoek dat Nederlandse kinderen steeds minder lezen. Ze hebben het ook zó druk was de vaak gehoorde verklaring. Ze moeten naar de sportclub, de muziekles, de theaterschool … daarom schiet lezen erbij in. Nu al dat moeten niet meer mag, is er dus volop leestijd. Lekker drie weken thuis, met je neus in een boek. Zalig toch? Als we straks weer gezellig bij elkaar mogen komen, vieren we dat natuurlijk met een feestelijke voorleesavond op school. Met z’n allen lekker knus bij elkaar van een mooi verhaal genieten. Ik kan niet wachten!

Linda Vogelesang, kinderboekenschrijfster en programmacoördinator bij Bibliotheek Gelderland-Zuid. 

Er zijn nog geen reacties.