Lesbrieven en boekentips voor 4 en 5 mei

3 mei 2019

Het is de week van 4 en 5 mei: de tijd waarin we de Tweede Wereldoorlog herdenken en de bevrijding vieren. Het is niet makkelijk om met kinderen over de oorlog te praten, omdat tijdens een oorlog veel mensen sterven. Toch is de dood onlosmakelijk met het leven verbonden. Om de vragen van kinderen niet onbeantwoord te laten heeft Land van Lezen een aantal lesbrieven ontwikkeld om met leerlingen in de klas te praten over de (angst voor de) dood en rouw. Je kunt de lesbrieven hier downloaden:  

Lesbrief onderbouw

Lesbrief middenbouw

Lesbrief bovenbouw

Ook hebben wij een aantal boeken op rij gezet die een mooie aanleiding zullen zijn om met jonge kinderen over de oorlog te praten.

Voor jonge lezers: Kinderen met en ster

In dit voorleesboek van Martine Letterie en Rick de Haas wordt het leven van zes kinderen beschreven die tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork terechtkwamen. Rosa, Klaartje, Jules, Leo, Ruth en Bennie zijn doodgewone kinderen. Tot ze een ster krijgen, een ster die alles anders maakt… Over Kinderen met een ster zegt Martine zelf: “Ik hoop dat deze verhalen er een beetje toe bijdragen dat de kinderen die ze voorgelezen krijgen, later verstandige volwassenen worden, die weten waar uitsluiting toe kan leiden.” Dit bijzondere boek is in 2017 bekroond met een Zilveren Griffel. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.

Anne Frank: Buiten is het oorlog

Het verhaal van Anne Frank grijpt mensen nog steeds aan. Miljoenen jongeren en volwassenen lezen haar dagboek, maar voor jonge kinderen is het dagboek nog te moeilijk. Daarom schreef Janny van der Molen Buiten is het oorlog. Het boek is een zorgvuldige beschrijving van het leven van Anne Frank, die door de samenwerking met de Anne Frank stichting zo dicht mogelijk bij de historische bronnen en feiten blijft. Kleurrijke illustraties van Martijn van der Linden en historische foto's maken het boek compleet.

TIP! Kijk samen met je leerlingen dit korte filmpje over Anne Frank. 

Waargebeurd: Soldaat Woltjek 

Bibi Dumon Tak schreef al veel mooie boeken over dieren. Soldaat Woltjek is het verhaal van babybeer Wojtek.  Op een gloeiend hete dag in 1942 vonden Poolse soldaten een beertje langs de weg. Het was nog heel jong en er zat weinig leven meer in. Ze namen hem mee in hun truck, ook al waren ze op weg naar het oorlogsfront. De soldaten noemden hem Wojtek en hij werd hun beste vriend. Hij is een grote steun voor de soldaten. Het is onwaarschijnlijk, maar dit verhaal is echt geberud! In het boek vind je niet alleen landkaarten, zodat je de reis van de Poolse soldaten (en Wojtek) kunt volgen, maar ook nog foto’s van een van de echte soldaten, met de echte Wojtek! 

Artistiek: Mister Orange

Op het eerste gezicht lijken de Tweede Wereldoorlog en Piet Mondriaan niets met elkaar te maken te hebben, maar Truus Matti heeft deze onderwerpen heel mooi met elkaar verbonden. Mister Orange lijkt daardoor wel een beetje op een schilderij van Mondriaan. Linus is blij met zijn nieuwe baantje als loopjongen. Hij doet niets liever dan door de straten van Manhatten lopen dromen. Over zijn broer Apke bijvoorbeeld, die naar Europa gaat om mee te vechten in de oorlog. Het huis in 59th street waar Linus sinaasappels bezorgt, ziet er van buiten uit als alle andere. Binnen in het atelier van mister Orange, is alles anders. Niemand die fantasie  zo serieus neemt als Mister Orange. In zijn atelier lijkt de echte wereld ver weg... Een brief van Apke brengt Linus terug in de harde werkelijkheid. De oorlog in Europa lijkt helemaal niet op die in zijn fantasie. En trouwens, wat heb je aan fantasie als je eigen broer in gevaar is?

TIP! Bekijk hier een kort animatiefilmpje over het leven van Piet Mondriaan 

Er zijn nog geen reacties.