Meer diversiteit in Penselen en Griffels

28 november 2017

De CPNB verandert in 2018 de opzet van Het Gouden Penseel voor het best geïllustreerde boek. De prijs wordt vanaf volgend jaar in vier categorieën uitgereikt. Dat meldt Boekblad.nl. De organisatie was dit naar eigen zeggen al langere tijd van plan en ‘zag zichzelf in een versnelling geraakt´ door de petitie (van illustratoren, auteurs, uitgevers en boekhandelaren) die in september jongstleden startte onder de naam Geef Penselen dezelfde status als Griffels.

 

Diversiteit

Met deze uitbreiding doet de prijs recht aan de creatieve eisen die gesteld worden aan illustraties voor de verschillende doelgroepen. Voorheen werden er Penselen en Paletten uitgereikt, vanaf volgend jaar worden er Zilveren Penselen en Vlag en Wimpels voor zowel Nederlandse als buitenlandse illustratoren uitgereikt aan Peuterboeken (0-3 jaar), Kleuterboeken (3-6 jaar), Fictie voor 6-12 jarigen en de categorie Informatief.

In elke categorie worden maximaal twee Zilveren Penselen toegekend. Het Gouden Penseel kan, net als de Gouden Griffel, worden door één van de Nederlandse, Zilveren winnaars. Het Zilveren en Gulden Palet zullen niet meer worden toegekend. De bekendmaking en uitreiking van de Zilveren Penselen, Griffels en Vlag en Wimpels zal 20 juni feestelijk gevierd worden tijdens de MidzomerKinderboekenBorrel 2018.

Er zijn nog geen reacties.