"Mijn zoontje is mijn testpubliek"

12 december 2017

Zijn ideeën komen soms op de meest onverwachte momenten, uit de raarste hoeken. En zijn zoontje van zes jaar is zijn testpubliek en 'sparringpartner' tegelijk. Land van lezen interviewde illustrator en animator Johan Klungel.

Hoe ga je te werk bij het illustreren van een boek? Is dat heel anders dan bij een (animatie)film?
"Ja, dat is wel heel verschillend. Bij een animatiefilm heb je vaak veel meer mensen nodig. Daardoor vergt het ook meer organisatie. Een boek illustreren is veel overzichtelijker en directer." 

Heb je veel overleg met de schrijver?
"Dat ligt er aan, soms bijna niet. Dan is het boek al bijna af, en er moeten er nog tekeningen bij. Bij Enter the game zone was er nog veel oningevuld en kon ik met de schrijver meedenken. Ik ben nu een stripboek voor Uitgeverij Zwijsen aan het maken dat ik ook zelf schrijf,  dat is een hele andere ervaring.  Maar het is ook leuk om voor iemand anders te tekenen, je maakt dan toch dingen die je zelf niet zo snel zou verzinnen. Het is een soort puzzel die je op moet lossen, en daar heb ik wel lol in. Ik probeer er vaak wel een eigen draai aan te geven. Bij Enter the game zone bedacht ik dat het leuk zou zijn om drie karakters, een soort 'gamehelden', door het boek heen terug te laten komen. Zo vertel ik zelf een eigen beeldverhaal, wat het een extra laag geeft." 

Ben je vaak volledig vrij of moet je je aan bepaalde regels houden? 
"Er zijn vaak inderdaad regels wat betreft formaat en dat soort dingen. Soms duurt het ook even voor je de juiste uitstraling voor je karakters hebt gevonden. Daar gaan dan wel een paar schetsrondes overheen." 

Hoe kom je op ideeën
"Ideeën komen op de meest onverwachte momenten, uit de raarste hoeken! Ik ga graag naar de bibliotheek om in allerlei boeken te snuffelen, maar in het bos lopen wil ook nog wel eens helpen. Op pad gaan vind ik in ieder geval beter en lekkerder werken dan achter je computer plaatjes zoeken."  Mijn zoontje - hij is 6 -  gebruik ik ook als testpubliek of sparringpartner. Hij komt soms met hele onverwachte ideeën op de proppen die mij dan weer op een ander denkspoor zetten. Ik heb bijvoorbeeld een zeemonster ontworpen voor het stripverhaal waar ik nu aan werk. Mijn zoontje zei dat hij hem zich anders had voorgesteld: hij vond dat het monster een grote bobbel op zijn hoofd moest hebben! Die teken ik er dan bij. Bij dit monster bedachten we dat je zijn hersens ook moest zien. Samen verzinnen we ook verhaallijntjes, we gaan er echt voor zitten dan en bedenken wat bepaalde karakters allemaal moeten kunnen. Dansen ze? Moeten ze kunnen knutselen?"

Enter de game zone is een Zoeklicht dyslexieboek. Dat betekent dat het een boek is dat kinderen die lezen lastig vinden, dit ook kunnen lezen. Hou jij daar rekening mee in je tekeningen?
"Nee hoor, eigenlijk niet. Ik probeer het natuurlijk wel visueel aantrekkelijk te maken voor de leeftijdsgroep waar het voor bedoeld is. Dus zeker niet te kinderachtig." 

Welke illustraties vind je zelf erg mooi? 
"Ik ben dol op Kikker en Pad. Het zijn klassiekers, maar het blijft fris. Het leuke is dat ze voor heel veel leeftijden boeiend is. Ook volwassenen kunnen plezier aan deze boekjes beleven. Ze hebben iets grappigs, maar ook iets poëtisch. En de tekenstijl van Arnold Lobel is tijdloos. Ik houd ook erg van de tekeningen van Thé Tjong King. Zijn tekeningen zijn eenvoudig gestileerd, maar zó raak. Het leven spat er vanaf. Ik zou er nog een heleboel kunnen noemen, ik heb een hele grote verzameling kinderboeken thuis! Nog één dan: Benjamin Chaud, uit Frankrijk. Zijn stijl is heerlijk grafisch, maar toch swingend. En zijn verhaaltjes zijn eenvoudig, maar toch origineel." 

Welke boek zou je leerlingen en leerkrachten aanraden?
"Dat vind ik een moeilijke vraag! Er zijn zo veel mooie, goede, leuke kinderboeken. En de leeftijd speelt daarbij natuurlijk ook een grote rol. Een boek dat ik voor jonge kinderen heel erg goed vind is Allemaal onzin van Paul van Loon. Het zijn korte verhaaltjes over het mannetje Onzin, dat achter het behang woont. Er zit ontzettend veel fantasie en humor in."

Er zijn nog geen reacties.