"Robotoorlog is méér dan een gewoon kinderboek"

8 mei 2017

Ze is één van de bekendste kinderboekenschrijvers en voor veel kinderen een absolute favoriet: schrijfster Rian Visser. Ruim negentig kinderboeken heeft ze op haar naam staan. Met haar meest recente boek Robotoorlog gaf ze haar eerste boek in eigen beheer uit. Een boek dat niet alleen voor kinderen spannend geschreven is, maar voor een grotere doelgroep. "Robotoorlog is méér dan een gewoon kinderboek."

Ze is razend trots, kinderboekenschrijfster Rian Visser. Ze wilde dit boek écht maken. Niet alleen voor kinderen, maar voor alle lezers. Robotoorlog is een boek dat voor veel leeftijden geschikt is volgens Rian: "Het is een spannend boek, dat voor veel leeftijden geschikt is. Het is niet op AVI geschreven, maar in de uitvoering is heel bewust rekening gehouden met zwakkere lezers. Er zijn veel korte hoofdstukken en er is een strak dyslexiefont gebruikt. Er is veel actie, het is niet kinderachtig, het verhaal is vrij gelaagd en geeft veel informatie die ook voor oudere lezers boeiend is. Dat maakt het zelfs voor jongeren, mbo, laaggeletterde volwassenen en NT2-onderwijs geschikt."

Spannend
"Het enige verschil met een roman is dat Robotoorlog makkelijker leest. Er zijn korte hoofdstukken, het is gezet in een dyslexielettertype en de letter is vrij groot. Het boek ziet er stoer uit. Het is daarom méér dan een gewoon kinderboek. Veel volwassenen vonden het zo spannend dat ze het in één ruk uitlazen. Kinderen kunnen er iets langer over doen. Ik hoorde op school een jongen trots zeggen: ‘Ik ben al bij hoofdstuk 9!’ Hij had het boek pas de dag ervoor gekregen. Dat was dus best knap!"

"Ik vind het best eng dat er steeds meer robots komen, bijvoorbeeld in de thuiszorg, het onderwijs, het leger en bij de politie. Robots kunnen helpen door bommen onschadelijk te maken en er wordt een ambulance drone ontwikkeld, die mensen kan redden. Maar ze kunnen ook aanvallen uitvoeren en mensen doden. Daarnaast wilde ik schrijven over vechtsporten, zoals karate, judo, jiujitsu, hapkido, kungfu, aikido, etc. Respect, discipline, betrouwbaarheid en eerlijkheid zijn daarbij belangrijk. Bushido werd dat vroeger door de samoerai genoemd. Zo ontstond langzaam maar zeker het idee voor Robotoorlog: de robots zijn de slechteriken. De mensen willen zich op een goede manier verdedigen."

Enthousiaste proeflezers
Het idee voor dit boek speelde al lange tijd door het hoofd van de schrijfster: "Ik liep al jaren rond met het voornemen om een spannende serie te schrijven voor lezers die van actie, vechten, wapens en robots houden. Als ik aan stoere kinderen vraag om zelf een verhaal te bedenken, gaat het vaak over deze onderwerpen. En toevallig vind ik die dingen zelf ook heel gaaf! Ik heb vroeger judo en jiujitsu gedaan en doe nu aikido. En ik verzamel ook al jaren artikelen over robots."

Al schrijvende en pratende met kinderen - en volwassenen ontstond gaandeweg het verhaal. Daardoor werd het ook echt een wereld die Visser zich heel goed kon voorstellen. "Ik had een heleboel enthousiaste proeflezers, die zich melden via een oproep van mij op Twitter. Naast het verhaal had ik ook een non-fictie tekst geschreven over het goede van vechtsporten. Ik was van plan om achterin het boek een aantal moeilijke woorden uit de vechtsport uit te leggen. Opeens bedacht dat ik dat de hoofdpersonen uit het verhaal schriften met aantekeningen kunnen bijhouden. Deze schriften kun je op de website inkijken. Dat vond ik een enorm leuk idee. De jongen Denny schrijft over vechtsporten, zijn vriend Arion over robots en Panthera over de verzetsgroep Geheime kracht."

Toch is Robotoorlog niet echt 'fantasy' - waarin dingen in een verre toekomst gebeuren - te noemen. De meeste dingen zouden nu al zo kunnen zijn, volgens de kinderboekenschrijfster: "Dat is best eng. Lezers van mijn boek denken ineens overal ’neppers’ te zien. En als ze gebrom horen, denken ze aan een drone. Je kijkt anders naar de wereld na het lezen. Gelukkig zijn mensen ook heel sterk. Ik denk dat het goed is om nu al na te denken hoe we met alle robots zullen omgaan."

In 2010 begon Rian Visser een uitgeverij voor digitale kinderboeken, Robotoorlog is haar eerste papieren uitgave in eigen beheer: "Ik heb al wel ongeveer 90 kinderboeken geschreven, die bij andere uitgeverijen verschenen zijn. Ik vind het heel spannend om Robotoorlog zelf uit te geven. Het is fijn dat ik alles zelf kan beslissen. Dat Robotoorlog in eigen beheer is uitgegeven, heeft overigens geen enkele invloed op de vorm en inhoud gehad, volgens Rian: "Het uitgeven van een boek kost veel geld en ik wilde nergens op bezuinigen. De tekst is daarom geredigeerd door een ervaren redacteur. Een professionele illustrator heeft de voorkant getekend. Er is veel tijd en aandacht besteed aan de vormgeving en ook aan de schriftjes en de website www.robotoorlog.nl. In die zin is het boek dus precies hetzelfde tot stand gekomen als mijn andere boeken." Maar daarmee is Robotoorlog nog niet compleet. Het is de bedoeling dat er voor de Kinderboekenweek een digiles bij komt, waarin kinderen leren zelf een spannend verhaal te schrijven en ook kunnen kinderen een recensie achterlaten op de website!"

Leesbevorderingstips van Rian Visser:

"Kinderen die niet van lezen houden, kunnen vaak wel goed zélf verhalen bedenken. Van schrijven leer je veel. Vaak lees je daarna met meer plezier verhalen van anderen. Je wordt ook nieuwsgierig naar boeken die aansluiten bij jouw eigen fantasie en interesse. Dus laat kinderen zelf verhalen bedenken als ze niet van lezen houden."