Tonke Dragt: "Ik rond nog één verhaal af"

27 januari 2020
Tonke Dragt, geïnterviewd door Bas Maliepaard en Jaap Friso

Foto: Tonke Dragt (89) in De Grote Vriendelijke Podcast

Voor het eerst in meer dan tien jaar heeft schrijfster Tonke Dragt (89) een uitgebreid radio-interview gegeven. In De Grote Vriendelijke Podcast, over jeugdliteratuur, gaat Dragt ruim anderhalf uur in gesprek met journalisten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) over haar leven, haar toekomstromans én de internationale Netflix-serie naar haar beroemdste boek De brief voor de koning, die dit voorjaar uitkomt.

Netflix wil nog niet prijsgeven wanneer de release van The Letter for the King precies is, maar de serie wordt voor de zomer verwacht. De brief voor de koning werd onlangs voor de 55e keer herdrukt en is in meer dan veertig talen vertaald. Dragt heeft enkele beelden van de serie gezien en is onder de indruk van de enscenering en de kostuums: “Een lust voor het oog.” Eerder heeft ze zich intensief bemoeid met het script, vertelt ze. De schrijfster zegt ervoor te hebben gestreden de kern van haar verhaal overeind te houden.

Broze gezondheid

Tonke Dragt vertelt in De Grote Vriendelijke Podcast (GVP) openhartig over haar broze gezondheid en de moeite die het haar kost om aan het leven in een verzorgingshuis te wennen: “Ik vind het lastig om afhankelijk te zijn, om dingen niet zelf te kunnen doen (…) Ik ben mijn leven lang nog nooit voor twaalf uur ’s nachts naar bed gegaan, nu moet ik er om tien uur in liggen (…) Ik ging altijd mijn eigen gang, als ik middenin de nacht zin had om te gaan schrijven of tekenen, dan deed ik dat gewoon.”

Dragt komt weinig meer buiten en leeft in haar appartement tussen haar poppenhuizen en de werelden die ze zelf heeft verzonnen. Schrijven en illustreren gaat niet meer zo gemakkelijk, vertelt ze: “Maar in mijn hoofd gaat het nog steeds door.” Dragt is van plan nog één verhaal af te ronden. Dat is het laatste hoofdstuk van ‘De weg naar de cel’, het onvoltooide vervolg op haar laatste grote roman ‘Aan de andere kant van de deur’, dat zich ook als losstaand verhaal laat lezen.

Tonke Dragt is een van de bekendste en meest gelezen kinderboekenschrijfsters van ons land. Haar bekendste titels zijn, naast De brief voor de koning : Geheimen van het Wilde Woud, De Zevensprong en de toekomstromans Torenhoog en mijlenbreed en Ogen van tijgers. Beide laatste boeken zijn haar persoonlijke favorieten en werden recent opnieuw uitgegeven

Er zijn nog geen reacties.