Wie wat waar tijdens de Kinderboekenweek I Anke Kranendonk

1 oktober 2018

Anke Kranendonk reist al 25 jaar door het land om op scholen en bibliotheken te vertellen over haar werk.  Al 25 jaar? Dan heb je toch alle scholen in Nederland wel gehad? "Nee hoor, er zijn er bijna 7000, dus ik kan nog alle kanten op!" Waar is de kinderboekenschrijfster te vinden tijdens de Kinderboekenweek?

 

Anke Kranendonk na het winnen van een Vlag & Wimpel voor Lynn 3.0

Foto: Anke Kranendonk na het winnen van een Vlag & Wimpel voor haar boek Lynn 3.0 

"Ik vind het het leukst om te vertellen. Over mijn werk, over hoe ik een boek bedenk, over wat ik meemaak in mijn leven en hoe ik daarvan een verhaal maak. Een vastomlijnd programma heb ik niet. Natuurlijk lees ik altijd voor, omdat ik dat net zo leuk vind als vertellen. Belangrijk vind ik het contact met de groep, soms heb ik ineens een heel mooi gesprek over verliefd zijn, of over pesten, of over vriendschap. Het gebeurt wel eens dat ik binnen kom en daar twee kinderen met een knalrood hoofd zie zitten: ruzie. Dan pak ik er een van mijn boeken bij dat begint met een ruzie, en ga voorlezen. Ruzie met humor, al snel zijn de hoofden niet meer rood van woede, maar van plezier." 

Voorbereiden! 
"Ik vind het ook fijn als de leerkracht en de leerlingen zich van tevoren voorbereiden. Dat ze weten dat er een schrijver de klas in komt en niet, bijvoorbeeld, een schoenlapper. Ook leuk, maar die stel je andere vragen over haar werk. Dus lees samen een boek van me, bedenk alvast vragen. Dat kunnen mooie en bijzondere vragen zijn, maar ook heel gewone zoals: 'hoe komt u op het idee voor dit verhaal?' Want, zeg nou zelf, dat is altijd leuk om te weten. We gaan ook ter plekke aan de slag om zelf een verhaal te maken. Niet te lang of moeilijk, wel grappig en leuk." 

"Aan het eind van een schoolbezoek krijgen ze een poster met mijn handtekening, die kan de leerkracht kopiëren zodat elk kind er een mee naar huis kan nemen en het origineel in de klas opgehangen kan worden. En als ik het niet vergeet, een boek cadeau. Vergeet ik het wel? Gewoon naar vragen!" 

Waar is Anke dit jaar te vinden:

In Everdingen, in Rotterdam, in Den Haag, Baarle Nassau, Oisterwijk, Scheveningen, Purmerend. Meer weten over Anke en haar boeken? Kijk dan op haar website

Schrijver in de klas? Voorbereiden doe je heel eenvoudig met onze extra materialen speciaal ontwikkeld om een schrijversbezoek nóg succesvoller te maken! 

Er zijn nog geen reacties.