Waarom kiezen voor een schoolbiebscan?

Zie jij door de berg boeken je schoolbieb niet meer? Of wil je juist starten met het inrichten van een solide schoolbiebcollectie? Land van Lezen helpt je bouwen aan je ideale schoolbiebcollectie. En dat is eenvoudiger dan je denkt. Met de (kosteloze) schoolbiebscan is die ideale schoolbieb in een handomdraai binnen je bereik. Krijg inzicht in je collectie, houd overzicht per boekgenre en zie waar de collectie nog aanvulling behoeft. We leggen het snel en eenvoudig uit in dit filmpje.  Maak een gratis account aan en krijg overzicht in je schoolbiebcollectie!  Aanmelden doe je hier (je zit nergens aan vast) 

Maak meteen gebruik van onze speciale actie:   

Ja, ik wil meer lezen over het speciale aanbod (je zit nergens aan vast)

Lees hier ook hoe je je schoolbieb op een eenvoudige en creatieve manier vorm geeft. Want een schoolbieb is méér dan een stapel boeken. En dat hoeft zeker niet duur te zijn!

     Lees hier ook het interview met biebcollectie-expert Jos Walta over het belang van een goede schoolbiebcollectie 

Moeite met het indelen van je schoolbiebcollectie? Wij helpen je op weg met deze eenvoudige kleurenindeling. Bekijk het schema hier

Veelgestelde vragen

Waarom een schoolbiebscan?

Het scannen van de boeken in je bibliotheek geeft je snel inzicht en overzicht in de samenstelling van de schoolbieb.

Hoe werkt de schoolbiebscan?

Na je registratie ontvang je een inlogcode voor de schoolbiebscan-tool. Met je mobiele telefoon en de app schoolbiebscanner (voor IOS in de Appstore, voor Android in Google Playstore) scan je alle streepjescodes op de boeken. We hebben een zeer beperkt aantal handscanners te leen, daarvoor mail je naar schoolbiebscan@zwijsen.nl. De door jou gescande boeken worden in de tool verwerkt. Alle titels verschijnen in een overzichtelijk schema, op genre. Op die manier heb je snel en eenvoudig overzicht. 

Hoe veel tijd kost mij dit?

Dit hangt af van het aantal te scannen boeken. Heb je een flinke schoolbibliotheek, dan zal het enige tijd kosten. Zeker een eerste scan kost tijd. Het bijhouden vergt natuurlijk minder tijdsinvestering. Uiteindelijk gaat het je kostbare tijd opleveren: je hebt immers een duidelijk overzicht van je boekencollectie. Er zitten een aantal restricties in de scan: 

  • Alleen kinderboeken tot 12 jaar kunnen gescand worden
  • Boeken van vóór 2005 herkent de scan vaak niet. Liever niet inscannen om fouten in het advies te voorkomen 
  • Dit geldt ook voor tijdschriften en lesmaterialen. De scan herkent alleen boeken volgens de hierboven genoemde voorwaarden. 

 

Wat kost de schoolbiebscan?

De schoolbiebscan is helemaal gratis.

Handscanner of met mijn mobiel scannen?

We hebben een zeer beperkt aantal handscanners. Wil je niet met je mobiel scannen, neem dan contact op met Uitgeverij Zwijsen op het volgende emailadres: schoolbiebscan@zwijsen.nl onder vermelding van Aanvraag handscanner. Wil je met je mobiel scannen? Download dan de app 'schoolbiebscanner' in de Appstore of Playstore.

Er werkt iets niet, en nu?

Ga eerst een aantal zaken na: 

  • Werkt je internetverbinding?
  • Heb je een account aangemaakt en is het account geactiveerd?
  • Leest de handscanner de ISBN-nummers? De streepjescodes moeten leesbaar, en niet afgeplakt zijn.

Heb je al deze zaken gecheckt en werkt het nog steeds niet? Neem dan contact op met Uitgeverij Zwijsen op het nummer: 013 583 8848 – Rebekka van Schelven. Meld dat het om een probleem met de Schoolbiebscan gaat.

Voor wie is de schoolbiebscan?

De schoolbiebscan is er voor alle scholen die behoefte hebben aan overzicht in hun bibliotheekboekencollectie. Ook als je wil beginnen met het bouwen van een goede, gevarieerde collectie kun je de scan toepassen. 

Wat kan ik met de schoolbiebscan?

Met de schoolbiebscan krijg je overzicht in de gehele schoolbiebcollectie, zodat je in een oogopslag ziet waar er hiaten zitten. Op die manier kun je groeien naar een ideale samenstelling van je bibliotheek. 

Ik wil liever persoonlijk advies op maat

Persoonlijk advies is eveneens mogelijk. Neem contact op met Uitgeverij Zwijsen – Rebekka van Schelven. Telefoon: 013 5838 8800 en vermeld dat het gaat om persoonlijk advies Schoolbiebscan 

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Je gegevens worden volgens de actuele algemene verordening gegevensbescherming (AVG) richtlijnen behandeld. Wil je meer informatie over deze richtlijnen, klik dan hier

Hoe actueel blijft mijn scan?

De inloggegevens blijven van kracht dus er kunnen altijd boeken toegevoegd worden. Je maakt binnen één account verschillende inventarisaties aan om stapels boeken uit elkaar te houden. Die inventarisaties geef je een naam om ze uit elkaar te houden: bv,

•             Omdat boeken op twee plekken staan (dan zou je ze verdieping 1 en verdieping 2 kunnen noemen)

•             Omdat je de boeken uit de verschillende groepen uit elkaar wilt houden (dan zou je ze de namen van de groepen kunnen geven)

•             Omdat je de boeken van de bovenbouw en onderbouw apart wilt houden (dan kan je ze gewoon Onderbouw en Bovenbouw noemen) etc.

Bij het advies en in de matrix zet het systeem alle boeken uit een account weer bij elkaar. Het Excelbestand kun je (alleen) exporteren en uitdraaien per inventarisatie.

Wie bepaalt wat de ideale bieb is?

De matrix voor de ideale samenstelling van een schoolbieb is geïnspireerd op de matrix die wordt gehanteerd in het boek Open Boek van Jos Walta. Leesexperts van Zwijsen hebben de matrix aangevuld op basis van eigen ervaringen.

 

 

 

Mijn scanner doe het niet?

Kijk eerst of de scanner goed in de usb-poort zit. Kijk anders bij de vraag Er werkt iets niet, wat nu?  Je kunt er ook voor kiezen om de app 'Schoolbiebscanner' te downloaden via de appstore (iOs) of Google Playstore (Android). 

Wat doe ik als een boek geen barcode heeft?

Dan is het boek helaas niet te scannen.

Kan ik zelf scannen?

Jazeker, de scanner is eenvoudig in gebruik en gratis.

Ik heb een vraag die hier niet tussen staat, wat nu?

Stuur je vraag naar het volgende emailadres onder vermelding van Schoolbiebscan: schoolbiebscan@zwijsen.nl