Waarom kiezen voor een schoolbiebscan?

Zie jij door de berg boeken je schoolbieb niet meer? Of wil je juist starten met het inrichten van een solide schoolbiebcollectie? Land van Lezen helpt je bouwen aan je ideale schoolbiebcollectie. En dat is eenvoudiger dan je denkt. Met de (kosteloze) schoolbiebscan is die ideale schoolbieb in een handomdraai binnen je bereik. Krijg inzicht in je collectie, houd overzicht per boekgenre en zie waar de collectie nog aanvulling behoeft. Maak een gratis account aan en krijg overzicht in je schoolbiebcollectie! Aanmelden doe je hier (je zit nergens aan vast) 

Lees hier ook hoe je je schoolbieb op een eenvoudige en creatieve manier vorm geeft. Want een schoolbieb is méér dan een stapel boeken. En dat hoeft zeker niet duur te zijn!

     Lees hier ook het interview met biebcollectie-expert Jos Walta over het belang van een goede schoolbiebcollectie 

Moeite met het indelen van je schoolbiebcollectie? Wij helpen je op weg met deze eenvoudige kleurenindeling. Bekijk het schema hier

Veelgestelde vragen

Waarom een schoolbiebscan?

Het scannen van de boeken in je bibliotheek geeft je snel inzicht en overzicht in de samenstelling van de schoolbieb.

Voor wie is de schoolbiebscan?

De schoolbiebscan is er voor alle Nederlandse scholen die behoefte hebben aan overzicht in hun bibliotheekboekencollectie. Ook als je wil beginnen met het bouwen van een goede, gevarieerde collectie kun je de scan toepassen. 

Wat kan ik met de schoolbiebscan?

Met de schoolbiebscan krijg je overzicht in de gehele schoolbiebcollectie, zodat je in een oogopslag ziet waar er hiaten zitten. Op die manier kun je groeien naar een ideale samenstelling van je bibliotheek. 

Hoe werkt de schoolbiebscan?

 • Maak hier kosteloos een account aan
 • Vul de schoolgegevens compleet in en klik op bevestigen
 • Je ontvangt automatisch een bevestigingsmail
 • Wij hebben je registratie ontvangen en nemen contact met je op over de mogelijkheden die de scan biedt, en om te kijken of de scan ook een oplossing is voor jullie school. Je kunt ook contact met ons opnemen per mail Schoolbiebscan@zwijsen.nl of per telefoon: 013-5838848. Geef dan aan dat het gaat om de Schoolbiebscan. 

 • Als na dit gesprek alles duidelijk is, wordt het account door onze medewerker bevestigd en krijg je een tijdelijk wachtwoord. Dit tijdelijke wachtwoord kun je veranderen in een eigen wachtwoord. Je account is gereed! 

 • Download de Schoolbieb Scanner app in Google Play of in de App Store.

 

Hoe veel tijd kost mij dit?

Dit hangt af van het aantal te scannen boeken. Heb je een flinke schoolbibliotheek, dan zal het enige tijd kosten. Zeker een eerste scan kost tijd. Het bijhouden vergt natuurlijk minder tijdsinvestering. Uiteindelijk gaat het je kostbare tijd opleveren: je hebt immers een duidelijk overzicht van je boekencollectie. Er zitten een aantal restricties in de scan: 

 • Alleen kinderboeken tot 12 jaar kunnen gescand worden. Engelse boeken kunnen ook niet gescand worden
 • Boeken van vóór 2005 herkent de scan vaak niet. Liever niet inscannen om fouten in het advies te voorkomen 
 • Dit geldt ook voor tijdschriften en lesmaterialen. De scan herkent alleen boeken volgens de hierboven genoemde voorwaarden

 

Wat kost de schoolbiebscan?

Je kunt je schoolbieb zelf volledig scannen met behulp van onze handige app. Download via je mobiel de Schoolbiebscanner app in Google Play of in de App Store. Als je het volledige proces wil uitbesteden aan een Schoolbiebscanexpert kost dit 750,- incl BTW. Meer informatie over wat je voor dit bedrag mag verwachten vind je onder: Wat doet de Schoolbiebscanexpert voor je? 

Wat doet de schoolbiebscanexpert voor je?

Wat kun je verwachten van onze schoolbiebexpert: 

 • Gesprek met de verantwoordelijke voor de bibliotheek om te inventariseren wat de beste indeling is wat betreft accounts en inventarisaties (= subaccounts)
 • Uitleg geven hoe je straks zelf de bibliotheek up to date kunt houden, hoe je kunt inloggen op het schoolaccount, hoe je boeken toevoegt en verwijdert, de matrix bekijken, exporteren naar Excel, adviezen aanvragen
 • Overleg over welke boeken uit de bibliotheek gaan
 • Welke boeken er wel of niet meegenomen worden in de scan (methodische boeken wel of niet scannen/ atlassen wel of niet scannen/ de bakken met nonfictie boekjes wel of niet scannen etc)
 • De schoolbiebscanexpert haalt alle boeken voor je uit de bibliotheek die (zoals overeengekomen in het gesprek) te oud zijn
 • De schoolbiebscanexpert scant alle overgebleven boeken en zet deze terug op de plek

 

Kan ik meerdere telefoons koppelen aan mijn account?

Ja, dat kan. Alle telefoons die gebruikt worden om te scannen moeten ook éénmalig gekoppeld worden aan het schoolaccount door de QR code te scannen. (Zodat de scan-app op je telefoon ook weet dat de boeken die jij scant, in jouw schoolbibliotheek horen).

 

Hoe actueel blijft mijn scan?

De inloggegevens blijven van kracht dus er kunnen altijd boeken toegevoegd worden. Je maakt binnen één account verschillende inventarisaties aan om stapels boeken uit elkaar te houden. Die inventarisaties geef je een naam om ze uit elkaar te houden: bv,

•             Omdat boeken op twee plekken staan (dan zou je ze verdieping 1 en verdieping 2 kunnen noemen)

•             Omdat je de boeken uit de verschillende groepen uit elkaar wilt houden (dan zou je ze de namen van de groepen kunnen geven)

•             Omdat je de boeken van de bovenbouw en onderbouw apart wilt houden (dan kan je ze gewoon Onderbouw en Bovenbouw noemen) etc.

Bij het advies en in de matrix zet het systeem alle boeken uit een account weer bij elkaar. Het Excelbestand kun je (alleen) exporteren en uitdraaien per inventarisatie.

Ben ik verplicht de aanvulling van mijn bibliotheek bij Land van Lezen te bestellen?

Nee, dat ben je niet verplicht. Het is wél snel en eenvoudig om meteen de benodigde boeken via Land van Lezen te bestellen. Bovendien geldt er een algemene vaste boekenprijs. Elders kosten de boeken dus hetzelfde als op Land van Lezen. 

Kunnen we ook Engelstalige boeken scannen?

Helaas is dat niet mogelijk. De Schoolbiebscan herkent alleen Nederlandstalige boeken. 

Moeten we boeken plastificeren?

Wij zijn van mening dat je het beste gebonden boeken kunt aanschaffen (hardcovers), die hebben al een stevige omslag met een coating. Zo draag je niet bij aan de plasticsoep en kun je het geld dat je hiermee bespaart, besteden aan nieuwe boeken.

Is de Schoolbiebscan ook een uitleensysteem?

Nee, de Schoolbiebscan is geen uitleensysteem. Het is een digitaal systeem om je schoolbieb in kaart te brengen, overizcht te krijgen in wat er al is en waar er nog aanvulling nodig is. Je kunt het geld voor een registratie- en uitleensysteem beter investeren in nieuwe, actuele en kwalitatief goede boeken. Zo besteed je het budget voor de bibliotheek ook daadwerkelijk aan boeken.

 

Wie bepaalt wat de ideale bieb is?

De matrix voor de ideale samenstelling van een schoolbieb is geïnspireerd op de matrix die wordt gehanteerd in het boek Open Boek van Jos Walta. Leesexperts van Zwijsen hebben de matrix aangevuld op basis van eigen ervaringen.

 

 

 

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Je gegevens worden volgens de actuele algemene verordening gegevensbescherming (AVG) richtlijnen behandeld. Wil je meer informatie over deze richtlijnen, klik dan hier

Wat doe ik als een boek geen barcode heeft?

Dan is het boek helaas niet te scannen.

Er werkt iets niet, en nu?

Ga eerst een aantal zaken na: 

 • Werkt je internetverbinding?
 • Heb je een account aangemaakt en is het account geactiveerd?
 • Leest de app op je mobiel de ISBN-nummers? De streepjescodes moeten leesbaar, en niet afgeplakt zijn.

Heb je al deze zaken gecheckt en werkt het nog steeds niet? Neem dan contact op met Uitgeverij Zwijsen op het nummer: 013 583 8848 – Rebekka van Schelven. Meld dat het om een probleem met de Schoolbiebscan gaat.

Ik heb een vraag die hier niet tussen staat, wat nu?

Stuur je vraag naar het volgende emailadres onder vermelding van Schoolbiebscan: Schoolbiebscan@zwijsen.nl