Land van lezen: dé webshop voor je schoolbieb!

Nooit meer lang zoeken naar de juiste boeken voor je leerlingen: met het slimme boekenfilter en de handige webshop vind én bestel je voor elk kind snel een boek op maat mét verrijkingsmateriaal. Denk aan digibordlessen, lesbrieven, werkbladen en kleurplaten. Ook vind je hier tips over leesbevordering, vrij lezen en ideeën om het leesplezier van je leerlingen te vergroten! Land van Lezen is een initiatief van uitgeverij Zwijsen - dé specialist in lezen en leren.

Veelgestelde vragen

Ik gebruik Estafette, hoe vind ik boeken die ik kan inzetten bij het vrij lezen?

In het filter kun je bij ‘methode’ Estafette selecteren en bij ‘thema’ het thema waarmee je op dat moment bezig bent. Je vindt dan boeken die thematisch aansluiten en maximaal 1 AVI niveau hoger of lager ligger dan het met het thema corresponderende AVI niveau. Desgewenst kun je nog bij ‘AVI’ een specifiek niveau aanvinken om alleen de boeken van dat niveau te tonen. Dit zijn de thema's en AVI niveaus waar Estafette mee werkt:

M4 Vrije tijd
E4 Dieren
M5 Techniek
E5 De buurt
M6 Sport
E6 Reizen
M7 Gevoel
E7 Andere tijden
Plus Andere landen

Wat kan ik met 'passend onderwijs' in het boekenfilter?

Met behulp van de categorie passend onderwijs kunt u elk kind in uw groep bedienen: de gemiddelde lezer, de snellere lezer, de zwakkere lezer en kinderen met dyslexie.
Onder de categorie passend onderwijs vindt u de volgende opties:

kleuterlezen
gemiddelde lezers
snelle lezers
zwakke lezers
dyslexie

  • Wanneer u kleuterlezen selecteert krijgt u alle leverbare boeken te zien die geschikt zijn voor kleuters die al zelfstandig kunnen lezen.
  • Gemiddelde lezers, snelle lezers en zwakke lezers zijn inactief tot u een groep heeft gekozen. Wanneer u een groep heeft gekozen plus een van deze categorieën, wordt op basis van AVI en leeftijdgeschiktheid een passende selectie leverbare boeken getoond.
  • Wanneer u dyslexie selecteert krijgt u alle leverbare boeken te zien die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen met dyslexie. Deze selectie is dus kleiner en specifieker dan de selectie zwakke lezers. Om een geschikt boek te vinden voor uw leerlingen selecteert u vervolgens een AVI niveau (technische leesvaardigheid) en/of een jaargroep (leeftijdgeschiktheid).

Waarom kan ik 'snelle lezers' niet aanklikken bij Passend onderwijs, als ik groep 7 of 8 heb geselecteerd?

Alle boeken binnen Land van lezen zijn wat belevingswereld betreft, geschikt voor kinderen tot en met 12 jaar. Snelle lezers in groep 7 en 8 kunnen daarom alle boeken lezen die in het filter naar boven komen. Technisch gezien is er nu eenmaal geen AVI niveau boven Plus, en dat is ook niet nodig. Wilt u uw leerlingen in groep 7 en 8 extra uitdagen, zoek dan in het vrije zoekveld rechts bovenin op 'griffel'. U krijgt dan allerlei titels die een zilveren of gouden griffel hebben gewonnen. Deze boeken zijn doorgaans uitdagender, niet vanwege het AVI niveau, maar door de vorm waarin het verhaal is gegoten. 

Wanneer ik groep 3 selecteer bij 'jaargroep' krijg ik boeken op bijna alle AVI niveaus. Hoe kan dat?

Wanneer u alleen een jaargroep selecteert, krijgt u alle boeken die wat betreft belevingswereld passen bij een kind in groep 3. Dus ook boeken die voorgelezen kunnen worden, of zelf gelezen door snelle lezers. Wanneer u alleen boeken wilt zien die gelezen kunnen worden door gemiddelde lezers in groep 3, kiest u na de jaargroep een AVI niveau, of de optie 'gemiddelde lezers' onder de categorie passend onderwijs.

Hoe kan ik de boeken bestellen?

Wij zijn druk bezig om bestellen op termijn mogelijk te maken. Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief.

Waar vind ik de gratis lesbrieven en digibordlessen?

U vindt alle gratis downloads op deze pagina. Zoekt u een les bij een specifieke titel, zoek dan het boek op via het vrije zoekveld rechts bovenin de site. Klik het boek aan en download de lesbrief of digibordles. U kunt ook naar boeken zoeken waar lessen bij gemaakt zijn. Kies dan in het zoekfilter bij ‘extra materiaal’ voor lesbrief of digibordles en u krijgt alle boeken te zien waarbij een les beschikbaar is. 

Kan ik ook kleurplaten en werkbladen vinden op landvanlezen.nl?

Ja, dat kan. U vindt ze onder Gratis Downloads. Zoekt u een kleurplaat of werkblad bij een specifieke titel, zoek dan het boek op via het vrije zoekveld rechts bovenin de site. Klik het boek aan en download de kleurplaat of het werkblad. U kunt ook naar boeken zoeken waar een kleurplaat of werkblad bij is gemaakt. Kies dan in het boekenfilter bij ‘extra materiaal’ voor kleurplaat of werkblad en u krijgt alle boeken te zien waarbij een kleurplaat of werkblad beschikbaar is.

Kan ik hier ook ebooks vinden?

Nee, voorlopig zijn ebooks niet opgenomen in Landvanlezen.nl.

Ik heb een kleuter in de groep die echt al kan lezen. Wat bied ik die aan?

Wanneer een kind al kan lezen ruim voor het naar groep 3 gaat, is het vaak lastig om goed leesmateriaal te vinden. De boekjes voor beginnende lezers zijn immers geschreven voor kinderen van 6 en 7 jaar en sluiten daardoor minder goed aan bij de belevingswereld van kinderen van 4 en 5 jaar. Uitgeverij Zwijsen ontwikkelde speciaal voor kleuters die al kunnen lezen de serie Hee, ik lees! 
Deze boeken vormen een overgang tussen prentenboeken en leesboeken voor beginnende lezers en ze zijn zelfstandig te lezen. Lees ook het artikel over kleuters die al kunnen lezen hier. 

Een kleuter kan ook uitgedaagd worden door voorleesboeken voor de eigen leeftijdsgroep proberen te lezen. Technisch behoorlijk uitdagend, maar wel passend bij de leefwereld. 

Als ik Passend Onderwijs aanklik in het filter, kan ik 'Zwakke lezers' niet selecteren, hoe kan dat?

Om een selectie te maken voor zwakke lezers is het nodig om eerst aan te geven voor welke jaargroep u op zoek bent naar boeken. Heeft u dat gedaan, dan kunt u bij Passend onderwijs kiezen voor zwakke lezers. U vindt dan boeken die qua beleving passen bij de jaargroep die u gekozen heeft, maar leestechnisch eenvoudiger zijn dan gemiddeld in die jaargroep.